Búza

Cégünkről

A Pannon Növényolajgyártó Kft. a Glencore magyarországi cégcsoportjának tagja, mely Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajipari sajtoló üzeme.

A foktői gyár csúcsminőségű növényolajgyártási technológiát alkalmaz a ma elérhető legkorszerűbb berendezésekkel, amelyek megfelelnek a legszigorúbb EU-s környezetvédelmi előírásoknak. A környezetkímélő technológia alkalmazása során minden, a gyártás során keletkező termék felhasználásra kerül.

A foktői gyár különféle növényi alapanyag feldolgozására alkalmas:

  • napraforgómag,
  • repcemag,
  • szójabab,
  • kukorica csíra.

Az üzem első számú végterméke a növényolaj, a második a magas fehérje tartalmú takarmány (dara). Ez utóbbit az állattakarmányozás használja fel.

A napraforgó lehántolt héjának elégetésével az üzem gőzt állít elő, a héj elégetéséből származó hamut a mezőgazdaság hasznosítja. A maghéj pelletáló üzemben a gyártás során keletkezett héj pellettálásra kerül. A felesleges héj mennyiség értékesítésre kerül. A héj alacsony fajsúlya miatt a közúti- vasúti szállítás gazdaságtalan. Pellettálással a héj térfogat súlya ötszörösére emelhető, így szállítása már gazdaságos, közúton és vasúton egyaránt.

Az üzem kapacitása lehetővé teszi, hogy az itthon megtermelt olajosmagot helyben dolgozzák fel. Ezáltal nem kell külföldre szállítani, a nyersolajat pedig nem kell visszaszállítani akár étkezési, akár ipari felhasználásra.
Az üzem folyamatosan, három műszakban üzemel. A foktői gyár rendelkezik ISCC EU és ISCC DE (Inetrnational Sustainability and Carbon Certification) valamint Kosher tanúsítványokkal. Célunk olyan termékek előállítása és szolgáltatások nyújtása, melyekre vonatkozóan garantálható az emberek, az állatok és a környezet biztonsága. A termékek és szolgáltatások alvállalkozói megfelelnek az előírt szabványoknak, jogszabályoknak és egyéb szabályozóknak. Minden körülmények között megfelelünk az etikai követelményeknek.

Minőségügyi politikánk az általunk feldolgozott takarmányok és élelmiszer alapanyagok gyártása során „a farmtól – a felhasználóig” szemléletmódot tükrözi. Az előállított takarmányozási célú termények és élelmiszer alapanyagok élelmiszerláncban betöltött szerepének megfelelően a végfelhasználó/humán fogyasztó szükségleteinek minden tekintetben biztonságos kielégítésére fókuszál. A minőségügyi rendszerünk alapvető szerepe a nemkívánatos események megelőzése, illetve hatásuk csökkentése a fogyasztókra és teljes termelési lánc minden szereplőjére, beleértve az alvállalkozókat is. Ennek érdekében GMP+ FSA (Good Manufacturing Practice, Feed Safety Assurance) takarmánybiztonsági tanúsított rendszert működtetünk.