Búza

Cégünkről

A Pannon Növényolajgyártó Kft. a Viterra magyarországi cégcsoportjának tagja, mely Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyárát üzemelteti, Foktőn.

A foktői gyár csúcsminőségű növényolajgyártási technológiát alkalmaz a ma elérhető legkorszerűbb berendezésekkel, amelyek megfelelnek a legszigorúbb EU-s környezetvédelmi előírásoknak. A környezetkímélő technológia alkalmazása során minden, a gyártás során keletkező termék felhasználásra kerül.

A foktői gyár különféle növényi alapanyag feldolgozására alkalmas:

  • napraforgómag,
  • repcemag,
  • szójabab,
  • kukoricacsíra.

Az üzem első számú végterméke a növényolaj, a második a magas fehérje tartalmú takarmány (dara), ez utóbbit az állattakarmányozás használja fel.

A napraforgó lehántolt héjának elégetésével az üzem gőzt állít elő, a héj elégetéséből származó hamut pedig a mezőgazdaság hasznosítja. A gyártás során keletkezett héjat pelletálják, a felesleget értékesítik. A héj alacsony fajsúlya miatt a közúti- vasúti szállítás gazdaságtalan, viszont pelletálással a héj térfogat súlya ötszörösére emelhető, így szállítása már gazdaságossá válik közúton és vasúton egyaránt.

Az üzem kapacitása lehetővé teszi, hogy az itthon megtermelt olajos magot helyben feldolgozzák, ezáltal nem kell külföldre szállítani, a nyersolajat pedig nem kell visszaszállítani akár étkezési, akár ipari felhasználásra.

Az üzem folyamatosan, három műszakban üzemel. A foktői gyár rendelkezik ISCC EU és ISCC DE (International Sustainability and Carbon Certification) valamint Kosher tanúsítványokkal. Célunk olyan termékek előállítása és szolgáltatások nyújtása, melyekre vonatkozóan garantálható az emberek, az állatok és a környezet biztonsága. A termékek és szolgáltatások alvállalkozói megfelelnek az előírt szabványoknak, jogszabályoknak és egyéb szabályozóknak. Minden körülmények között megfelelünk az etikai követelményeknek.

Minőségügyi politikánk az általunk feldolgozott takarmányok és élelmiszer alapanyagok gyártása során „a farmtól a felhasználóig” szemléletmódot tükrözi. Az előállított takarmányozási célú termények és élelmiszer-alapanyagok élelmiszerláncban betöltött szerepének megfelelően a végfelhasználó/humán fogyasztó szükségleteinek minden tekintetben biztonságos kielégítésére fókuszál. A minőségügyi rendszerünk alapvető szerepe a nemkívánatos események megelőzése, illetve hatásuk csökkentése a fogyasztókra és a teljes termelési lánc minden szereplőjére, beleértve az alvállalkozókat is. Ennek érdekében GMP+ FSA (Good Manufacturing Practice, Feed Safety Assurance) takarmánybiztonsági tanúsított rendszert működtetünk.